Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Mūsų mokykloje pirmoji rajone hidroponikos sistema

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-05-09
  • Kategorija: Pranešimai

Anykščių Antano Baranausko pagrindinėje mokykloje įrengta dar viena ir šįkart pirmoji rajone edukacinė erdvė, kurioje yra stebimas augalų augimas naudojant hidroponikos sistemą.

Hidroponika – augalų auginimas vandenyje, praturtintame mineralinėmis medžiagomis, nenaudojant dirvožemio.  Ši sistema vadinama ateities augalų auginimo sistema dėlto, kad nėra naudojamas dirvožemis. Yra žinoma, kad dirvožemis yra alinamas trąšomis ir daug kur smarkiai užterštas, todėl hidroponikos naudojimas leidžia užauginti ekologiškas daržoves, tausojant dirvožemį. Hidroponikos sistemose galima auginti nuo prieskoninių žolelių iki moliūgų, cukinijų.

Mokykloje yra įrengtos dvi vertikalios hidroponikos sistemos su apšvietimu. Vienoje sistemoje auginamos petražolės, kitoje – bazilikai. Sistema apšviesta pakabinamu apšvietimu su specialiu raudonu filtru. Augalams vandenį pakelia vandens pompa, kuri kaip ir apšvietimas reikalingas ne visada. Kad augalai augtų optimaliomis sąlygomis, naudojami laikmačiai.

Kadangi sistemos buvo surinktos jau po pamokų, kitą dieną mokiniai į biologijos kabinetą atėję nustebo ir uždavė daugybę klausimų. Štai keletas mokinių minčių:

,,Kas čia per mašina? Jūs gal iš ateities ją gavote?‘‘ – Kęstutis

,,Mokytoja, čia ateivių laivas?‘‘ – Nojus

,,Kas čia per daiktas? Iš kur gavote? Ar čia ateiviai paliko?‘‘ – Martynas

,,Mokytoja, o ar čia gali augti augalai? Kokius čia augalus pasėjote‘‘? – Lėja

Mokiniai domisi sistemomis, kasdien prieš pamoką prieina prie inovatyvios mokymo(si) priemonės, apžiūri, kaip auga petražolės ir bazilikai. Jau dabar, kai petražolės yra gerokai ūgtelėjusios, sulaukiu mokinių pasiūlymų kitais mokslo metais auginti salotas, braškes, žemuoges. Jau yra mokinių, kurie nesulaukia pirmojo prieskonių derliaus ir klausia, kada galėsime paragauti petražolių, bazilikų, tačiau augalėliams dar reikia paaugti, tada rinksime derlių, gaminsime patiekalus ir skaninsime juos mūsų sistemose užaugintomis prieskoninėmis žolelėmis.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos