Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Būrys anykštėnų šeštadienio popietę skyrė upėms

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-04-06
  • Kategorija: Pranešimai

Balandžio 1 dieną Anykščiuose vyko socialinis projektas KARTU. UŽ ŠVARESNES UPES. Tai pilietinė sąmoningumo akcija, inspiruota projekto ”RIVER CLEANUP”, pasklidusio po visą pasaulį ir vienijančio tūkstančius gamtos mylėtojų įvairiuose pasaulio kampeliuose.

Į LR Aplinkos ministerijos kvietimą dalyvauti akcijoje atsiliepė net 20 Lietuvos savivaldybių bendruomenių, tarp kurių – būrys pozityvių, gamtai neabejingų anykštėnų.

Nepagailėję savaitgalio, mieste esančią Šventosios pakrantę švarino miesteičiai ir būrys Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos moksleivių su dailės mokytoja Kristina.

Upių pasaulyje  – tūkstančiai. Vien Lietuvoje jų suskaičiuojama apie 29 900. Bendras jų ilgis siekia beveik 64 000 kilometrų. Didžiausia ir vandeningiausia Lietuvos upė – Nemunas, po jos rikiuojasi Neris, Venta, Šešupė ir Mūša. Šventoji  – šeštoji pagal dydį šalies upė, 246 km. ilgio Aukštaitijos simbolis.

Deja, didžioji dalis upių – užterštos, Šventoji – ne išimtis. Mikroplastikai, cheminės medžiagos, namų ūkių ar verslo įmonių nuotekos. Vien per paviršinius vandenis per metus išleidžiama apie 4000 mln. kubinių metrų nuotekų. Ir, deja, viskas lieka upėse bei kituose vandens telkiniuose.

„Mikroplastikas – palyginti nauja tyrimų sritis, tačiau be galo svarbi mūsų ateičiai. Tai 5 milimetrų dydžio ir mažesnės plastiko dalelės, dažniausiai susidarančios yrant plastikui. Kai kurias jų galime matyti plika akimi, kitas – tik per mikroskopą. Pasaulyje, nuo Everesto viršūnės iki Marianų įdubos, nėra vietos, kur nerastume mikroplastiko. Mokslininkai skaičiuoja, kad vandenynuose mikroplastiko dalelių yra 500 kartų daugiau, nei žvaigždžių mūsų galaktikoje! Mikroplastiko randama ir žuvų, gyvūnų audiniuose, ir žiurkių smegenyse, ir net moters placentoje, piene, kraujyje. Ir visa tai, žinoma, dėl mūsų pačių, dėl aplinkos taršos.“ sako akcijos edukatorė, aplinkosaugininkė Eglė Baltrūnaitė.

Paklausta apie akcijos tikslus, organizatorė Jūratė Morkvėnaitė – Paulauskienė optimistiškai sako: „Neketiname apversti pasaulio per vieną dieną, nes tai neįmanoma. Kviesdami bendruomenes dalyvauti akcijoje, kvietėme keisti pasaulį mažais bet dideliais žingsneliais.  Labai džiugu, kad į kvietimą taip noriai atsiliepė Anykščių bendruomenė. Tikiu, kad daugelis akcijos dalyvių po šios dienos išeis “švaresni”. Ekologinio sąmoningumo prasme. O jūsų ir mūsų Šventoji – švaresnė tiesiogine prasme.” – dėkodama akcijoje dalyvavusiems Anykščių krašto žmonėms sako Jūratė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos