Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Pilietinė iniciatyva GELTONASIS NARCIZAS

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-04-21
  • Kategorija: Pranešimai

Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos mokiniai balandžio 19 dieną prisijungė prie Geltonojo narcizo iniciatyvos, kuri Lenkijoje ir kitose šalyse minima kaip Varšuvos geto sukilimo data, dar kitaip vadinama – Yom HaShoah – Didvyriško pasipriešinimo nacizmui ir Holokausto aukų diena.
                     Kodėl atsirado Geltonojo Narcizo iniciatyva? Ji susijusi su vienu iš Varšuvos geto kovotojų ir vienu iš sukilimo vadų – Marek Edelman. Jam pavyko išgyventi, kai 1943 m. gegužės 10 dieną kartu su grupele kovotojų, degant getui, pabėgo iš slėptuvės į Varšuvos nežydišką rajoną ir pasislėpė tarp lenkų  – pasipriešinimo judėjimo dalyvių. Po karo jis liko Lenkijoje, tapo kardiologu. Iki jo mirties 2009 metais kasmet balandžio 19 d. nepažįstamas žmogus atnešdavo prie jo namų geltonų narcizų. Marek Edelman narcizus padėdavo prie paminklo Geto kovotojams.

               Iniciatyvos metu mokiniai kalbėjo apie  priešinimąsi blogiui, apie didvyriškumą Varšuvos geto gyventojų, kurie sukilo prieš įkalinimą ir žudymą, suvokdami, jog jėgos nelygios ir tikriausiai visi sukilusieji žus. Polin muziejaus filmas ,,Be vilties“ priminė Holokausto istoriją, liudijo apie gėrio kovą su blogiu, šių dienų aktualijų temą – ukrainiečių kovą prieš rusišką blogio imperiją.
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos