Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Mes prisimename

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2022-01-27
  • Kategorija: Renginiai

Sausio 27-ąją visas pasaulis mini Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną, šešių milijonų nužudytų žydų tragediją. 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai. Didžiausioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta daugiau kaip 1,5 mln. žmonių, iš jų – daugiau kaip 1 mln. žydų.
Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos bendruomenė prisijungė prie Lietuvos žydų (litvakų) kvietimo šią dieną paminėti pilietine iniciatyva WeRemember/#MesPrisimename. 
Vyko integruotos pamokos, skirtos žydų tautos istorijos ir holokausto temomis. Mokiniai susipažino su  Anykščiuose gyvenusios žydų bendruomenės atmintinomis vietomis, pagerbė jų atminimą. Renginių metu buvo ugdomos pilietiškumo, empatijos, sąžiningumo kompetencijos ir pagarba įvairių kultūrų, požiūrių skirtumams, religijoms.
Mokyklos bibliotekoje veikiančioje  knygų parodėlėje siekiama atkreipti mokinių dėmesį į  žydų tautos tragediją. Lietuviškoji Ana Frank, žydaitė iš Darbėnų Estera Kverelytė, savo dienoraštyje rašė:  „Nieko negaliu parašyti, viskas maišosi, žlunga, tyliai leidžiasi į bedugnę. Dieve, už ką taip anksti, už ką? Dar aš taip noriu gyventi! Visi juokiasi, šypsosi, visi laimingi. Tik aš viena turiu apleisti gražųjį pasaulį... Gelbėkit, atjauskit...“

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos