Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

TOLI projektas tęsiasi

Gruodžio mėn. vyko integruota anglų kalbos ir istorijos pamoka 8a klasės mokiniams. Pamoką vedė  Antano Baranausko ir Antano Žukausko Vienuolio memorialinio muziejaus kuratorius Tautvydas Kontrimavičius. Pamokos tema ,,Žydai Anykščiuose. Praėjusio šimtmečio aidai“.

Muziejininkas aštuntokams papasakojo apie Anykščiuose gyvenusių žydų bendruomenę. ,,Anykščiuose pirmieji žydai įsikūrė XVII a. XIX a., plečiantis pramonei ir ypač atsiradus geležinkeliui, žydų skaičius itin išaugo. Pagal 1897 m. surašymą, Anykščiuose gyveno 2754 žydai – beveik 70 proc. visų miestelio gyventojų. Pirmasis pasaulinis karas ir pogromai žydų skaičių sumažino kone perpus. Iki 1930-ųjų žydų skaičius Anykščiuose pasiekė maždaug 1800. Anykščiuose, jidiš kalba vadintuose Anikšt, žydai gyveno aplink turgaus aikštę, užsiėmė amatais ir prekyba. Žydams visur įprasti kalvio, kepėjo, siuvėjo, batsiuvio, mėsininko ar juvelyro amatai. Anykščių žydai dar užsiėmė prekyba linais ir vilnonių veltinių vėlimu. <...>  Anykščių žydai mėgo naujoves, buvo naujų verslų iniciatoriai. Verslininkas Leizeris Pakovičius Turgaus aikštės kampe įrengė pirmąją Anykščiuose degalų kolonėlę. Motkė Felčeris atrado ir pirmasis ėmė naudoti kvarcinio smėlio karjerą. Žydų bendruomenė itin prisidėjo prie miestelio ekonomikos augimo.“

Tai tik keletas įdomių faktų, kuriuos savo pasakojime pristatė Tautvydas Kontrimavičius. Pamokos metu buvo diskutuota su mokiniais ir Holokausto tema, ir apie Anykščių žydų likimą. 1941 m. vasarą žydai buvo nuvaryti į Zuikių kalvas ir ten sušaudyti. 1941 m. vasarą per kelis mėnesius Anykščiuose buvo sunaikinta apie 2 tūkst. 200 čia gyvenusių žydų.

Mokiniai turėjo galimybę išgirsti balsą iš anapilio. Tik reikėjo prisijungti prie QR kodo.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Priėmimas į mokyklą
Naujienų archyvas