Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėjai visą pasaulį

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2024-03-18
  • Kategorija: Pranešimai

„Yra legenda, kad pasaulį laiko 36 teisuoliai. Jie niekuo nesiskiria nuo paprastų mirtingųjų ir dažnai nenujaučia esą teisuoliais. Bet jei nors vieno iš jų nebūtų kiekvienoje kartoje, žmogiškasis skausmas pražudytų net naujagimių sielas, ir žmonės uždustų nevilties jūroje. Teisuoliai – tai žmonijos širdis, į kurią, kaip į bedugnį šulinį, susirenka mūsų kančios.“ (Viktorija Sakaitė, genocid.lt)

                      Yad Vashem (hebrajiškai „atmintis ir vardas“ – šie žodžiai paimti iš Biblijos pranašo Izaijo eilių. Jų pasirinkimo priežastis paprasta, bet labai svarbi: kiekvienas žmogus turi vardą, todėl jį turi turėti ir kiekviena bevardė Holokausto auka) – pasaulinis Holokausto atminimo centras Izraelyje žydų gelbėtojams Holokausto metu suteikia Pasaulio tautų teisuolio garbės vardą. Jo duomenimis Lietuvoje tautų teisuolio statusą šiuo metu turi 924 žmonės ir mūsų šalis yra antroje vietoje pasaulyje pagal asmenis, kuriems suteiktas toks statusas (pirmoje vietoje – Nyderlandai). 

                      Kovo 15-oji kaip Lietuvos žydų gelbėtojų diena parinkta prisimenant Vilniaus geto žydų gelbėtoją Oną Šimaitę. 1966 metų kovo 15 dieną ji tapo pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio Tautų teisuolės vardas. Dirbdama Vilniaus universiteto bibliotekoje, Šimaitė tapo Vilniaus geto ryšininke, slėpė pabėgėlius, ieškojo slapstymo vietų vaikams, nešė į getą ginklus ir šaudmenis.    Baranauskiečiai aktyviai dalyvavo renginiuose, skirtuose šiai dienai paminėti. Mokykloje vyko pamokos, kuriose mokiniai susipažino su Lietuvos žydų gelbėtojais: Kaziu Binkiu – rašytoju, Kaziu Griniumi – III Lietuvos prezidentu, Steponu Kairiu – Vasario 16-osios signataru, Sofija Kymantaite-Čiurlioniene, anykštėnė Veronika  Misiūnaite-Kalinkiene, „kurie tamsoje sugebėjo išsaugoti trapią gyvybės žvakę“.

                      Įstrigo į atmintį Veronikos Kalinkienės dukters Onos Kalinkaitės-Ražanienės prie mamos kapo pasakyti žodžiai: „Mano mamytė sakydavo, kad kas bebūtum – lietuvis, žydas ar kitos tautybės – visų gyslomis teka raudonas kraujas.“

                    Miesto bibliotekoje mokiniai susipažino su naujai išleistomis knygomis apie mūsų krašto žydus ir jų istorijas – anykštėno rašytojo Rimanto P. Vanago „Iš vieno grumsto“ ir kraštotyrininkės Angelės Dūdienės  „(Ne)pamiršti“.

                „Svarbu ne odos spalva, simpatijos ir antipatijos. Kur kas baisesni globaliniai procesai, totali  n e k u l  t ū r a. Uragano, cunamio greičiu per pasaulį ritasi primityvaus mąstymo, agresijos, destrukcijos banga. Primityvumas nūnai drasko akis visur: dailėj, kine, politikoj, versle, buity...

Žiaurus, ciniškas, vartotojiškas elgesys su kitu žmogumi, gamta. Tik man, ir daugiau niekam! Šiandien pat! <…> Įsiklausyk: normalu eiti per galvas, nesilaikyti garbės žodžio, meluoti visam pasauliui, užpulti kitą šalį <...>. Nieko šventa! Žmonės, kaip maro baidosi paukščių gripo, o iš tiesų kur kas pavojingesnės sielos rūdys, jos mirtis! (Rimantas P. Vanagas, „Iš vieno grumsto“, 2023, psl.103–104)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos