Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-06-14
  • Kategorija: Pranešimai

Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos mokiniai aktyviai dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje ,,Vilties paukštis“, skirtoje Gedulo ir vilties dienai paminėti, pagerbė tremtinių atminimą.

Vyresnių klasių mokiniai ekskursijos į Vilnių metu lankėsi Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse, kur  žiūrėjo ir aptarė režisieriaus Jokūbo Viliaus Tūrio dokumentinį filmą ,,1941 m. tremtis vaikų akimis“. Šis filmas pasakoja apie pirmąjį masinį Lietuvos gyventojų trėmimą į Sibirą 1941-ųjų birželio 14 dieną kai iš Lietuvos buvo išvežta apie 18 tūkst. žmonių, iš jų – kiek daugiau nei 5 tūkst. vaikų. Tik nedaugeliui jų pavyko išgyventi Sibiro pragare. Šiandien tie, kurie dar visiškai maži buvo prievarta išplėšti iš savo pasaulio, dalijasi skaudžiais liudijimais apie nežmoniškas sąlygas tremtyje – nuolatinį alkį, šaltį, ligas ir už viską stipresnę viltį vieną dieną grįžti į Lietuvą.

Dailės mokytoja Gailutė su mokiniais piešė atvirukus tema ,,Vilties paukštis“, kuriuos mokiniai padovanojo tremtiniams, susirinkusiems į minėjimą prie siaurojo geležinkelio stoties. Mokiniai dalyvavo gyvoje istorijos pamokoje, turėjo galimybę pabendrauti su buvusiais tremtiniais ir politiniais kaliniais, išklausyti jų skaudžius gyvenimo prisiminimus. Penktokai tremtinių atminimą pagerbė prie Tremtinių kryžiaus  „Tautos kančia – mano kančia“ (autoriai – tautodailininkai Jonas Tvardauskas ir Liudas Tarabilda, 1989 m.).

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos