Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Trečioji pamoka miške: gyvūnų palikti pėdsakai

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-12-19
  • Kategorija: Pranešimai

Gruodžio 14 ir 15 d Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos 5a ir 5b klasės mokiniai mokėsi miške atpažinti gyvūnus pagal paliktus veiklos ženklus. Anykščių krašto  miškų urėdijos darbuotoja Monika R. parodė,  į ką reikia atkreipti dėmesį keliaujant mišku: kokie gali būti apgraužti medžių kamienai  ir šakelės, kad kanopinių žvėrių skiriasi ne tik pėdos, bet  ir ekskrementų forma. Miškininkas V. Juodviršis palydėjo mokinius į Burbiškio mišką ieškoti paliktų veiklos žymių. Mokiniai matė šernų iškedentą paklotę po ąžuolais – ieškota gilių; lūšies pėdas paskui kiškį, stirnų ir stirnino. Penktokai susidomėję žiūrėjo, klausė ir daug klausinėjo apie tai, kaip išgyvena žiemą gyvūnai, kas tas „baltasis badas“ ir kokių gyvūnų būtinai reikia saugotis.

Mokinių mintys po trečios pamokos miške kartu su miškininkais:

  Silvija. Sužinojau daug apie gyvūnus ir kodėl naudinga medžioklė, kaip atpažinti gyvūnus, kaip jie dauginasi. Man tokios pamokos patinka labai ir aš noriu jų daugiau.

Vilius. Patiko klausytis, kaip atpažinti gyvūnus, kodėl vieni  meta savo  ragus, kuo jie maitinasi.

Patricija: Man patiko miškininkai, kurie buvo su mumis, kad rodė įvairias vietas miške ir mokė, kaip matuoti medžio amžių, kaip atpažinti gyvūną pagal pėdas. Labai noriu pamokos apie medžioklę ir dar noriu pamokos su miškininku Laimiu.

Meda. Buvo labai įdomu, nes papasakojo, kaip atpažinti gyvūnus iš kakučių, iš pėdsakų, kur jie naktį miegojo. Buvo įdomu, kai su amžiaus grąžtu nustatėme medžio amžių ir dar mes apžiūrėjome olas, kuriose gyvena barsukai, užtvankas bebrų.  Ir dar norėčiau realybėje pamatyti tuos gyvūnus kur nors. Bet svarbiausia geri mokytojai.

Medeina. Šios pamokos patiko labai, nes aš sužinojau, kad šernai gali ir padėti miškui. Pavyzdžiui, rausia žemę, taip jie padaro vietas naujiems augalams. Ir dar  įdomu, kad elniai, kai nori pasikviesti kitą patiną, baubia kaip šuo! Dar noriu pažinti mažesnius gyvūnus. Ir man vis tiek labai gaila, kad žudo gyvūnus, nors kartais tai būtina.

Joris. Man labai patiko, kad viskas buvo suprantama ir atsakydavo į visus klausimus, įsiminiau, kad dauguma gyvūnų pabėga, kai pajaučia žmogų. Ateityje tikiuosi išgirsti dar daugiau apie medžioklę.

Ačiū Anykščių miškininkams ir mokiniams. Pamokas tęsime kovo mėnesį, o dabar mišką leisime pailsėti nuo mūsų balsų.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos