Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

Pažintis su Pakruojo sinagoga

  • Paskelbė : Nerija Širvelienė
  • Paskelbta: 2023-12-11
  • Kategorija: Pranešimai

Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos moksleiviai lankėsi Pakruojyje, kur susipažino su šio miestelio žydų istorija ir likimu. Žydų tautybės žmonės mieste ėmė kurtis dar XVIII amžiaus pirmoje pusėje. Kaip ir visoje Lietuvoje, vertėsi prekyba, amatais. Medinę sinagogą žydų bendruomenė pasistatė apie 1801 metus, baroko ir klasicizmo sandūroje.  Tai seniausia medinė sinagoga, išlikusi iki mūsų dienų. Sinagogos eksterjerui įtakos turėjo lietuvių liaudies architektūros formos, interjere dominavo žydų menui būdingi dekoro elementai ir simboliai, tapyboje – augalų  ir gyvūnų motyvai. Tai buvo vasarinė sinagoga, skirta naudotis šiltuoju metų laiku. Po Antrojo pasaulinio karo sinagoga buvo paversta kino teatru, o vėliau – sandėliu.

2009 m. sinagogoje kilo gaisras ir išdegė pusė pastato. 2017 m. baigta sinagogos pastato restauracija ir jo pritaikymas kultūrinėms reikmėms: čia vyksta parodos, koncertai, susitikimai. Jos trečiame aukšte įsikūrė Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka.

Pakruojis  Antrojo pasaulinio karo metais neteko didelės dalies čia gyvenusių žydų. Masinės žudynės Pakruojyje vyko 1941 m. vasarą ant Kruojos upelio kranto ir Margakalnyje.

Pakruojo pagrindinėje gatvėje ir Kruojos upės pakrantėje išliko labai daug žydų pastatų: tebestovi didžiulio malūno, kurį pastatė broliai Maizeliai, griuvėsiai, gydytojo  Marko Šreiberio buvusi ligoninė, restauruota ugniagesių draugijos stoginė ir kt. pastatai.

Mokiniai dalyvauja projekte ,,Žydų tautos tradicijos, kultūros ir atminimo paveldas mūsų gyvenamoje aplinkoje”, kurį finansuoja TOLI  (JAV) institutas.

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos